abstract minimal background

wat is de ERACE Studie?

In de ERACE Studie gaan we onderzoeken welke invloed jeugdervaringen van ouders hebben op de groei en ontwikkeling van hun kinderen. Steeds meer onderzoek laat namelijk zien dat ouders ervaringen uit hun leven kunnen doorgeven aan hun kinderen. Denk bijvoorbeeld aan iets vervelends dat u heeft meegemaakt, waarvan u graag wilt dat uw kind dat niet zal meemaken. Of dat u juist graag wilt dat uw kind een omgeving heeft die u zelf ook erg fijn vond in uw jeugd. Wat iemand meemaak kan de toekomst veranderen.


Omdat we nog niet goed weten hoe dat precies werkt of welke ervaringen meer of minder invloed hebben, is de ERACE Studie bedacht door onderzoekers van het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag. Om te ontdekken welke jeugdervaringen invloed hebben op de ontwikkeling van het kind, volgen we 2 jaar de ontwikkeling van het kind en nemen we vragenlijsten af bij hun ouder(s).



informatie voor ouders

Bent u door een arts in het ziekenhuis of op het consultatiebureau benaderd voor deze studie? Of heeft u een poster gezien of informatie gekregen van uw verloskundige? Dan bent u op deze site aan het goede adres. Hier staat nog even kort op een rij wat het onderzoek inhoudt:


Wat vragen we van uw kind?

  • Uw kind krijgt dezelfde zorg als normaal. We nemen geen extra bloed of weefsel af en we zullen geen extra testjes doen. Alles wat van uw kind wordt vastgelegd is standaard zorg.
  • Met uw toestemming kunnen de onderzoekers van de ERACE Studie deze gegevens opvragen bij de arts. Zo kunnen we een beeld krijgen van de groei en ontwikkeling van uw kind.


Wat vragen we van u?

  • Wij zijn heel erg dankbaar als u wilt meedoen aan dit onderzoek. Als u aangeeft deel te willen nemen, moet u eerst een toestemmingsformulier tekenen. Dit is wettelijk verplicht bij wetenschappelijk onderzoek.
  • Wij nemen in totaal 8 vragenlijsten bij u af:
    • Eén vragenlijst over uw levenssituatie, jeugdervaringen en voedingsgewoonten,
    • Eén vragenlijst over uw levenssituatie en de eetgewoonten van uw kind,
    • Vijf vragenlijsten over uw levenssituatie en borstvoeding.


Alle gegevens van uw kind worden vastgelegd tijdens reguliere afspraken in het ziekenhuis of op het consultatiebureau. U hoeft dus niet vaker langs te komen. De vragenlijsten kunt u ook bij een afspraak invullen, maar online (thuis) mag ook.


Als u nog vragen heeft kunt u contact opnemen met de onderzoeker(s): ERACE@hagaziekenhuis.nl of 070 210 3444.